عصب کشی دندان چیست؟ | درمان کانال ریشه دندان

متخصصین و دندانپزشکان ما در کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی هروی بعد از معاینه در صورت لزوم درمان عصب کشی دندان را برای نجات دندان از کشیده شدن یا پیشگیری از پیشرفت عفونت و پوسیدگی دندان شروع می کنند.

عصب کشی دندان چیست؟

عصب کشی یا ترمیم ریشه دندان درمانی است که در آن مغز دندان (یعنی پالپ) عفونی دندان که آسیب دیده یا مرده خارج می شود. فضای داخل لایه های سخت هر دندانی را سیستم کانال ریشه (یعنی روت کانال) می نامند. این سیستم با مغز نرم دندان پر شده است که از عروق خونی و عصب‌هایی تشکیل می‌شود که در شکل گیری و رشد دندانها موثر هستند.

مراحل عصب کشی دندان

۱- ابتدا جهت معاینه و بررسی وضعیت و میزان آسیب دیدگی دندان عکس رادیولوژی از دندان تهیه می شود. علاوه بر این برای درمان از داروی بی حسی موضعی برای کنترل درد استفاده می شود که ممکن است این درد در صورت ایجاد آبسه و عفونت دندان شدیدتر باشد. سپس از یک صفحه پلاستیکی شکل در دهان بیمار جهت تمیز نگه داشتن آن و حفاظت و خالی کردن آن از بزاق استفاده می شود. به این ترتیب پوسیدگی های دندان توسط متخصص دندانپزشکی برداشته شده و عاج دندان برای دسترسی به ساقه پالپ باز می شود. در ادامه از ابزار کوچکی برای خارج کردن عصب عفونی شده دندان استفاده می شود.

۲- در این مرحله از عصب کشی, بعد از برداشتن پالپ آسیب دیده، ساقه پالپ و کانال های ریشه خالی شده و تمیز می شود. زمان انجام این کار کانال های ریشه ممکن است تغییر شکل داده و بزرگ بشوند تا به این ترتیب دسترسی بهتری به آن برای پرکردن دندان وجود داشته باشد. قبل از پر کردن دائم کانال ریشه دندان، لازم است که این کانال ها از تمام عفونت ها به خوبی پاک شده و خشک بشوند. در این زمان, داروهای لازم گاهی اوقات در ساقه پالپ و کانال ریشه قرار می گیرد تا به این ترتیب محل ترمیم از هر گونه عفونت احتمالی پاک بشود. ممکن است دندان بیمار برای خارج شدن مایع و ترشحات احتمالی از دندان برای چند روز باز باقی بماند. اگر عفونت در لایه های داخلی دندان نیز مانند عفونت ریشه دندان پخش شده باشد، ممکن است با نظر پزشک نیاز به تجویز آنتی بیوتیک برای بیمار وجود داشته باشد. اگر مراحل عصب کشی دندان نیازمند چند جلسه ملاقات با متخصص دندانپزشکی باشد، یک پرکردگی موقت روی عاج دندان برای حفاظت از دندان و دور نگه داشتن دندان از مواد غذایی و تماس با بزاق قرار می گیرد.

۳- بعد از تمیز کردن و خشک کردن محل آسیب دیده دندان، زمان پر کردن بخش داخلی دندان می رسد که همان ساقه خالی پالپ و کانال ریشه دندان است. در این مرحله ممکن است نیاز به تزریق مواد بی حسی وجود داشته باشد. در این مرحله از مواد مخصوص دندانپزشکی برای پرکردن دندان استفاده می شود تا به این ترتیب بتوان از حفاظت کانال های ریشه دندان در برابر بزاق و نفوذ مواد خارجی اطمینان حاصل کرد.

۴- مرحله نهایی و آخر عصب کشی دندان مربوط به ترمیم دندان می باشد. بخاطر اینکه دندان معمولاً در این حالت بطور وسیع پر می شود یا به خاطر پوسیدگی های گسترده ضعیف می شود، نیاز به حفاظت از دندان در برابر آسیب های آتی و نیز کمک به بازگشت دندان به عملکرد طبیعی اش وجود دارد. انجام این کار معمولاً با استفاده از روکش دندان انجام می شود که می تواند یک ظاهر واقعی و بسیار شبیه دندان مصنوعی به دندان بدهد.

عصب کشی دندان در دوران بارداری

معمولا عصب کشی دندان یک درمان ضروری برای افراد است, چرا که احتمالا فرد دچار دندان درد شدید یا عفونت شدید دندان می شود. بنابراین بهتر است فورا درمان ریشه و عصب کشی دندان انجام بشود حتی اگر فرد باردار باشد. درد دندان اگر برطرف نشود باعث تحمیل فشار زیاد بر فرد و تشکیل آبسه می شود که میتواند سلامت مادر و جنین در حال رشد را به خطر بیندازد. البته حتما قبل از درمان با پزشکتان در این مورد صحبت کنید.

عصب کشی مجدد دندان

ممکن است بعضی وقت ها درمان ریشه موفقیت آمیز نباشد و دندان ددرد ادامه داشته باشد, در چنین وضعیتی درمان ریشه مجدد دندان انجام می شود.

اندودُنیتک متخصص درمان ریشه

درمان ریشه دندان یک تخصص است, این تخصص دندانپزشکی به همه دندانپزشکان جهت تشخیص آموزش های لازم داده می شود. به دلیل دشواری تشخیص این بیماری گاهی اوقات ممکن است بیمار را به متخصص اندودنتیک ارجاع بدهند. اندودنتیک را عموم مردم به عصب کشی می شناسند ، به این دلیل که عصب آلوده از دندان آسیب دیده خارج می شود. جهت عصب کشی دندان متخصص انتودونتیک با خارج کردم محتویات پالپ و شکل دهی کانال آلودگی را خارج می کند.

فیلم عصب کشی دندان

عکس های عصب کشی دندان

هزینه عصب کشی دندان

قیمت عصب‌کشی با توجه به شدت مشکل ایجاد شده و وضعیت دندان آسیب دیده متفاوت است. به هر حال بسیاری از موسسات بیمه حداقل بخشی از هزینه پر کردن و درمان ریشه دندان را تحت پوشش خود قرار می دهند. همچنین تعرفه عصب‌کشی دندان به تعداد کانال های دندان نیز بستگی دارد. برای مثال هزینه های این درمان به ۳ کاناله بودن دندان و موقعیت دندان, دندان جلو و یا دندان عقل بستگی دارد.

سوالات

آیا عصب کشی درد دارد؟

توجه داشته باشید که عصب کشی دندان برای پایان دادن به درد دندان انجام می‌شود چرا که عفونت غالباً با درد همراه است. با تکنیک‌های مدرن و روش های بی‌ حسی دیگر لازم نیست در حین درمان های دندان پزشکی درد زیادی احساس بشود. بعد از پایان درمان تا چند روز اول دندانتان ممکن است حساس بشود, به خصوص اگر پیش از عصب کشی دندان دچار درد و عفونت بوده است. این درد و ناراحتی را می‌توانید با مسکن هایی (با نظر دندانپزشک) برطرف کنید. بعد از عصب کشی دندان ممکن است تا مدتی دندانتان کمی با دندان‌های دیگر متفاوت احساس بشود.

توجه: در صورتی که فشار یا درد شدیدی در دندان عصب کشی شده احساس کردید که بیش از چند روز طول کشیده است, به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.

عصب کشی دندان نیاز به چند جلسه درمانی دارد؟

خوشبختانه امروزه با توجه به پیشرفت های بسیاری که در حوزه تکنولوژی و دانش رشته اندودنتیکس (یعنی عصب کشی) انجام گرفته, تعداد درمان های ۱ جلسه ای عصب کشی های دندانی نسبت به زمان های قبل افزایش یافته است.

لازم است گفته شود که درمان کانال ریشه دندان یا همان عصب کشی دندان معمولا بین ۱ الی ۳ جلسه برای هر دندان ممکن است طول بکشد. در بسیاری از موارد, درمان ریشه طی ۱ یا ۲ جلسه انجام می شود.

فهرست