ارتودنسی دندان چیست؟

انجام عمل ارتدنسی دندانها, علاوه بر زیبایی و مرتب شدن دندان ها برای سلامت فرد نیز مفید است. زیرا با مرتب شدن دندان ها جویدن غذا و حتی تنفس بهتر انجام می شود و باعث سلامتی لثه و دندان هایتان می شود. همچنین نامرتبی دندان ها عامل تشدید کننده پوسیدگی و بیماری لثه ای است.

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی روش درمانی دندانپزشکی برای مرتب کردن دندان های افراد می باشد که گاها این درمان با جراحی فک همراه است. کسانی که برای ارتودنسی مراجعه می کنند با توجه به وضعیت دندان های آن ها از انواع ارتودنسی استفاده می شود.

انواع ارتودنسی دندان

ارتودنسی ثابت

این روش از ارتودنسی یک روش موثر برای درمان بهم ریختگی های دندانها است، در این روش از براکت های ارتودنسی با چسب های مخصوص و بی ضرر بر روی سطح دندانها قرار می گیرند و در ادامه با سیم و کش مخصوص ارتونسی براکت ها به یکدیگر متصل می گردند. در این روش درمانی دندانپزشکی بیمار موظف است تا پایان دوره دستگاه ارتودنسی را در دهان خود حفظ کند.

ارتودنسی متحرک

این روش از ارتودنسی, نوعی از درمان های ارتودنسی است, که از پلاک های متحرک استفاده می شود, این پلاک ها می تواند به تنهایی یا به صورت همراه با ارتودنسی ثابت استفاده شود. پلاک های متحرک توسط خود بیمار می تواند داخل دهان قرار بگیرد و از دهان خارج شود. بدلیل اینکه ارتودنسی توسط خود فرد قابل حرکت است ، این روش ارتودنسی متحرک نام دارد.

ارتودنسی شفاف

ارتودنسی شفاف اینویزالاین(به انگلیسی Invisalign ) و یا Crystal clear گفته می شوند و نوع دیگر ارتودنسی است. این وسایل لایه های پلاستیکی شفاف هستند که دندانها را در بر می گیرند و برای ردیف کردن دندان ها استفاده میشود. ارتودنسی نامرئی دندان از پلاستیک شفاف ساخته شده وبه همین دلیل تقریباً دیده نمی شود و اطرافیان بیمار اصلا متوجه نمیشوند.

ارتودنسی دیمون

این روش از ارتودنسی به گونه ای است که دیگر به کش های کوچک در اطراف هر براکت نیازی نیست و در نتیجه با روش ارتودنسی دیمون بیماران به ویژه بچه ها کم سن و سال می توانند اطراف سیم و براکت ها را به راحتی تمیز کنند. این در حالی است که در روش های معمول ارتودنسی بدلیل تجمع پلاک اطراف براکت ها و سیم ها میکرو ارگانیسمها می توانند در اطراف کش ها تجمع نمایند و رعایت بهداشت را به خصوص برای کودک های کم سن دشوارتر کند. در روش ارتودنسی دیمون بهداشت اطراف براکت ها بیشتر بوده و مشکل تغییر رنگ کش های دور براکت وجود ندارد.

ارتودنسی لینگوال

این روش درمانی ارتودنسی که ارتودنسی نامرئی هم خوانده می شود براکت ها توسط متخصص در پشت دندان ها چسبانده می شوند . ارتودنسی لینگوال برای کسانی مناسب می باشد که نمی خواهند افراد دیگر به بهبود ظاهر دندان هایشان با استفاده از درمان ارتودنسی پی ببرند.

متخصص ارتودنسی کیست؟

متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست به دندان پزشکی گفته می شود که بعد از فارغ التحصیل شدن یک دوره تخصصی ۳ تا ۵ ساله ارتودنسی را در دانشگاهی گذرانده و مراحل تخصصص و پیچیده کسب هنر هدایت دندان ها (به انگلیسی Orthodontics) رو هدایت و تکامل صورت (به انگلیسی Dento Facial Orthodontics) را طی میکند. ارتودنتیست علم, دانش و تجربه کلینیکی لازم برای تشخیص و همچنین درمان مشکلات دندانی فکی شما و کودک شما را دارد.

مراحل ارتودنسی

۱- بررسی سابقه کامل درمانی و بهداشت دندان های بیمار

۲- معاینه فیزیکی

۳- تهیه عکس رادیولوژی از دندان و فک

۴- تهیه مدل خمیری از دندان ها

۵- هنگامی که این ارزیابی انجام شد, متخصص ارتودنسی درباره روش درمان تصمیم خواهد گرفت

فواید و مزایای ارتودنسی

۱- عملکرد بهتر دندانها

۲- بهتر تمیز شدن دندانها

۳- افزایش میزان اعتماد به نفس

۴- داشتن لبخندی زیباتر

۵- سلامت بیشتر دندان ها و لثه ها در بلند مدت

۶- کمک به بهینه کردن درمان های دندانپزشکی دیگر

۷- جابه جا کردن دندان های دائمی در موقعیت های مناسب تر

۸- کاهش خطر آسیب به دندان های جلویی که روبه بیرون امده اند

۹- بهبود توزیع نیرو در دندان ها و الگوی قرار گیری دندان ها روی هم

فیلم ارتودنسی

عکس های ارتودنسی

هزینه و قیمت ارتودنسی

هزینه یا تعرفه های ارتودنسی برای هر فردی که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه می کند با توجه به مقدار مشکل دندان ها و فک ها می تواند متفاوت باشد. همچین عواملی در افزایش یا کاهش هزینه های درمان ارتودنسی دخالت دارد, این عوامل می تواند شامل موارد زیر باشد:

۱- شدت ناهنجاری دندان ها

۲- نوع مشکل

۳- طول دوره درمان

۴- کلینیک ارتودنسی

۵- پزشک معالج

۶- نوع ارتودنسی

برای اطلاع از هزینه های دقیق با دندانپزشکی تماس بگیرید تا راهنمایی شوید.

سوالات

۱- آیا درمان سیم کشی دندان ها درد دارد؟

قرار دادن سیم ها و براکت های ارتودنسی بروی دندان دردی ندارد. وقتی سیم کشی ها روی دندان تان قرار گرفتند و با سیم های قوسی به هم متصل شدند, ممکن است برای چند روز کمی احساس درد و سوزش در دهان تان داشته باشید. نزدیک به ۲ هفته طول می کشد تا لب ها و قسمت داخلی لپ هایتان به این سیم کشی های ارتودنسی روی دندانها عادت کنند.

۲- آیا برای ارتودنسی دندان محدودیت سنی وجود دارد؟

اگر فرد دارای پایه فک خوب و فاصله دندانی کم باشد, شاید بدون اغراق بتوان گفت که ارتودنسی دندان هیچ گونه محدودیت سنی ندارد. امروزه براکت ها و گیره های سرامیکی همرنگ دندان ها به بازار آمده تا بیماران از نظر ظاهری با مشکلی مواجه نشوند. همچنین می توان از ارتودنسی نامرئی استفاده کرد.

۳- براکت ارتودنسی چیست و چگونه کار می کند؟

براکت اتصالی است که با چسب یا باند روی دندان های بیمار قرار داده می شود و معمولاً ۱ یا ۲ شیار دارد که سیم قوسی شکل ارتودنسی داخل آن قرار می‌گیرد. براکت ها از نظر جنس به براکت های سرامیکی و براکت های فلزی (کبالت، کروم، کامپوزیت، طلا، استیل ضدزنگ، تیتانیوم) و براکت ها پلاستیکی تقسیم‌ بندی می‌شوند. براکت خودباز شونده و براکت لینگوال نیز انواعی از براکت می باشند که از نظر تکنیک اتصال به دندان متفاوتند.

براکت ۲ جزء اصلی دارد: براکت (bracket) که مستقیما به دندان متصل میشود و سیم (archwire) که به براکت وصل میشود. بر خلاف تصور عموم مردم، در واقع سیم دندان را حرکت میدهد و براکت تنها به عنوان پایه استفاده میشود. سیم فشار مدائم و ملایمی ایجاد میکند که دندان را به جایگاه مناسبی حرکت میدهد. هنگامی که دندان حرکت میکند، همانند حرکت چوب در داخل ماسه، استخوان به یک سمت (در جهت حرکت) راه را باز میکند و در سمت دیگر فضا را پر میکند. الاستیک برای جفت کردن مناسب دندان بالا و پایین استفاده میشود.

۴- سن مناسب برای ارتودنسی کودکان چند سالگی است؟

اغلب پزشکان بهترین سن برای مراجعه را ۷ سال گفته اند. اما اگر دندانپزشک و یا اطرافیان متوجه مشکلی شدند باید زودتر مراجعه شود. گاها میتوان با درمان زود هنگام ارتودنسی در دوران کودکی از درمان اساسی آن در بزرگسالی پیشگیری کرد. چرا که این عمل روند بهبود را هم آسان تر و سریع تر می کند. البته مقاله ای با عنوان سن مناسب برای ارتودنسی دندان کودکان نیز در سایت دندانپزشکی هروی منتشر شده است, در این مقاله توضیحات بیشتری در این مورد داده شده است.

۵- مدت زمان درمان ارتودنسی

مدت زمان درمان ارتودنسی برای هر فردی متفاوت است, اما مدت زمان میانگین از ۱ سال تا ۲ سال می باشد. مدت زمان درمان ارتودنسی میتواند تحت تاثیر میزان رشد و اصلاح لازم برای دندان ها متغیر باشد. همچنین طول این درمان به میزان همکاری بیمار هم بستگی دارد. رعایت بهداشت دهان و دندانها و انجام مراجعات منظم و سر وقت, عوامل مهمی در سر وقت تمام شدن این درمان هستند.

فهرست